:: دوره 3، شماره 4 - ( زمستان 1400 ) ::
جلد 3 شماره 4 صفحات 196-188 برگشت به فهرست نسخه ها
خواص ضد باکتریایی عصاره آلی جلبک قهوه‌ای trinodis Cystoseira و جلبک سبز Halimeda tuna دریای عمان بر باکتری های Escherichia coli، Listeria monocytogenes و Pseudomonas aeruginosa
عبدالرحمن ملازهی ثابت ، مصطفی غفاری* ، علی طاهری ، یوسف اریش
دانشکده علوم دریایی، دانشگاه دریانوردی و علوم دریایی چابهار، چابهار، ایران ، mgmostafaghaffari@gmail.com
چکیده:   (2382 مشاهده)
زمینه و هدف: مقاومت در برابر داروهای متعدد در طول درمان آنتی بیوتیکی مشکل جدیدی است. بر اساس تحقیقات، عصاره ­های جلبک دریایی دارای خواص ضد میکروبی هستند. هدف از مطالعه حاضر بررسی خواص ضدباکتریایی عصاره‌ آلی جلبک­ های Cystoseira trinodis و Halimeda tuna دریای عمان بر باکتری­های E. coli، L. monocytogenes و P. aeruginosa بود.
روش­ها: جلبک­ ها خشک گردید و عصاره­ گیری به روش امواج فراصوت با حلال اتیل­استات انجام شد. اثرات ضد­باکتریایی به روش­ های انتشار در آگار به وسیله­ دیسک، روش میکرودایلوشن برای تعیین حداقل غلظت بازدارندگی (MIC) و روش پورپلیت برای تعیین حداقل غلظت کشندگی (MBC) انجام شد.
یافته ها: مقایسه آنتی­ بیوتیک ­های جنتامایسین، آمپی­سیلین و نئومایسین با اکثر عصاره­ ها اختلاف معنی داری نشان داد و از قدرت مهارکنندگی بیشتری برخوردار بودند (0.05>.(P عصاره‌ اتیل­استاتی جلبکC. trinodis علیه باکتری P. aeruginosa با آنتی بیوتیک نئومایسین در نسبت w/v 1 به 5 با قطر هاله عدم رشد 11/91 میلی­متر اختلاف معنی­ داری نشان نداد (0.05<(p. قطر هاله عدم رشد این عصاره علیه E. coli 10/33 میلی­ متر بود. قطر هاله عدم رشد عصاره اتیل استاتی جلبک H. tuna علیه E. coli و P. aeruginosa به ترتیب 12/01 و 11/3 میلی ­متر بود. حداقل غلظت بازدارندگی (MIC) 3/08 میلی­ گرم بر میلی ­لیتر عصاره C. trinodis و حداقل غلظت­ کشندگی (MBC) 9.75 میلی­ گرم بر میلی ­لیتر در عصاره H.tuna علیه P. aeruginosa دیده شد. بیشترین حساسیت در برابر عصاره­ ها را در میان سه باکتری، باکتری P. aeruginosa نشان داد و باکتری L. monocytogenes در برابر عصاره ­ها هیچ ­گونه حساسیتی نشان نداد. 
نتیجه گیری: عصاره اتیل ­استاتی جلبک قهوه‌ای trinodis C. علیه باکتری P. aeruginosa معادل آنتی بیوتیک نئومایسین اثر ضدباکتریایی دارد و عصاره اتیل استاتی جلبک H. tuna علیه P. aeruginosa اثر کشندگی دارد.
واژه‌های کلیدی: جلبک قهوه ای، جلبک سبز، خواص ضد باکتریایی، دریای عمان
متن کامل [PDF 1231 kb]   (830 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: طب دریا
دریافت: 1400/3/14 | پذیرش: 1400/9/18 | انتشار: 1400/9/10



XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 3، شماره 4 - ( زمستان 1400 ) برگشت به فهرست نسخه ها