[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
ثبت نام ::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
::
نمایه های مجله طب دریا
Index Medicus for the Eastern Mediterranean Region (IMEMR)
Index Copernicus
ResearchBible
J-Gate
I2OR
ROAD
CiteFactor
Scientific Indexing Services
SID
Magiran
Google Scholar
رتبه علمی پژوهشی از کمیسیون نشریات وزارت بهداشت
..
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
:: دوره 5، شماره 3 - ( پاییز 1402 ) ::
جلد 5 شماره 3 صفحات 203-196 برگشت به فهرست نسخه ها
تعیین میزان سرب و کادمیوم در ماهی سفید و ماهی قزل‌آلای عرضه شده در شهر گنبد کاووس
سارینا جعفری ، محمد حسین موثق*
بخش بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، واحد شبستر، دانشگاه آزاد اسلامی، شبستر، ایران ، drmhmg@gmail.com
چکیده:   (1601 مشاهده)
زمینه و هدف: از علل آلودگی اکوسیستم آبی با فلزات سنگین می‌توان به فعالیت‌های مختلف طبیعی و انسانی، تجزیه‌ناپذیری زیستی و سمیت موجود در غلظت‌های کم فلزات اشاره کرد، که این علل می‌توانند تهدیدی جدی برای محیط‌زیست و انسان باشند. هدف از این مطالعه، بررسی میزان تجمع سرب و کادمیوم در بافت خوراکی (عضله و پوست) ماهی سفید دریا و قزل آلای پرورشی در شهر گنبد کاووس بود.
روش‌ها: به‌منظور بررسی غلظت‌های سرب و کادمیوم، 25 نمونه ماهی سفید و 25 نمونه ماهی قزل‌آلا از فروردین ماه تا خرداد ماه سال 1401 به‌صورت تصادفی از مراکز عرضه ماهی در شهر گنبدکاووس جمع‌آوری گردید. میزان سرب و کادمیوم در نمونه‌ها با استفاده از روش جذب اتمی با کوره گرافیتی اندازه‌گیری شد.
یافته‌ها: میزان غلظت سرب و کادمیوم در ماهی سفید به ترتیب 30/22±587 و 07/6±89/120 میکروگرم در کیلوگرم و در ماهی قزل‌آلا 89/72±9/323 و 98/3±37/62 میکروگرم در کیلوگرم بود. ازلحاظ میزان سرب و کادمیوم مقادیر در نمونه‌های ماهی سفید به‌صورت معنی‌داری بیش از نمونه‌های ماهی قزل‌آلا بود. میزان سرب و کادمیوم در نمونه‌های ماهی سفید بیش از حد مجاز استاندارد اتحادیه اروپا بود در صورتی که در ماهی قزل‌آلا به ترتیب 30% و 36%  کل نمونه‌ها بیش از حد استاندارد اتحادیه اروپا بودند.
نتیجه‌گیری: میزان آلودگی ماهی سفید با سرب و کادمیوم به نسبت ماهی قزل‌آلا در شهر گنبد کاووس بالا بود. پیشنهاد می‌شود که برای پیدا کردن علل و ارائه راهکار برای این موارد، میزان این فلزات به صورت دوره‌ای در ماهی سفید در شهر گنبد کاووس توسط ارگان‌های نظارتی اندازه‌گیری شود. ورود فاضلاب انسانی و صنعتی از ایران و سایر کشورهای حوزه دریای خزر و پائین آمدن تراز آب دریای خزر باعث تشدید آلودگی با فلزات سنگین در مواد غذایی با منشأ دریایی می‌شود. بنابراین از آلودگی منابع آبی مناطقی نظیر خلیج گرگان با فاضلاب‌ها باید جلوگیری شود.
واژه‌های کلیدی: ماهی سفید، ماهی قزل آلا، سرب، کادمیوم
متن کامل [PDF 471 kb]   (813 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: طب دریا
دریافت: 1401/12/2 | پذیرش: 1402/6/14 | انتشار: 1402/9/30
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Jafari S, Movassagh M. Determination of Lead and Cadmium Levels in Caspian kutum and Rainbow Trout Supplied in Gonbad Kavous. J Mar Med 2023; 5 (3) :196-203
URL: http://jmarmed.ir/article-1-430-fa.html

جعفری سارینا، موثق محمد حسین. تعیین میزان سرب و کادمیوم در ماهی سفید و ماهی قزل‌آلای عرضه شده در شهر گنبد کاووس. مجله طب دریا. 1402; 5 (3) :196-203

URL: http://jmarmed.ir/article-1-430-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 5، شماره 3 - ( پاییز 1402 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله طب دریا Journal of Marine Medicine
Persian site map - English site map - Created in 0.07 seconds with 37 queries by YEKTAWEB 4679