[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
ثبت نام ::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
::
نمایه های مجله طب دریا
Index Medicus for the Eastern Mediterranean Region (IMEMR)
Index Copernicus
ResearchBible
J-Gate
I2OR
ROAD
CiteFactor
Scientific Indexing Services
SID
Magiran
Google Scholar
رتبه علمی پژوهشی از کمیسیون نشریات وزارت بهداشت
..
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
:: دوره 3، شماره 4 - ( ویژه نامه کووید-19 1400 ) ::
جلد 3 شماره 4 صفحات 162-153 برگشت به فهرست نسخه ها
واکسن‌های موجود موثر بر پیشگیری از ابتلا به کووید-19 در سراسر جهان: مروری روایتی
علیرضا جلالی فراهانی ، سارا عاشورزاده فلاح ، زینب خاشعی ، فاطمه حیدرزاده ، فاطمه صادقی ، پوریا مسعودی ، سمیرا غلامی ، مریم مهریزی ، مرضیه حاجی زاده ، محمدحسین شهرآبادی ، سید مرتضی حسینی آرا ، فرناز علی میرزالو ، سید علیرضا رحیمی ، سید رضا حسینی آرا ، شهیده رستمی*
دانشجوی پزشکی، دانشکده پزشکی، علوم پزشکی تهران، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران ، sh.rostami1986@gmail.com
چکیده:   (457 مشاهده)
با آغاز بیماری نوظهور کووید-19 در اواخر دسامبر 2019 در چین و گسترش سریع آن به سراسر جهان، دانشمندان برای ساخت و توسعه واکسن، تحقیقات خود را آغاز کردند. عامل بیماری کووید-19، کروناویروس SARS-CoV-2 است. یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های ساختمانی این ویروس وجود پروتئین اسپایک در سطح آن است. همین پروتئین اسپایک به عنوان یک هدف مناسب برای تهیه انواع واکسن علیه بیماری کووید-19 مورد توجه بسیاری از دانشمندان قرار گرفته است. پروتئین اسپایک SARS-CoV-2 به طور مستقیم به گیرنده ACE2 در سطح سلول‌های اپیتلیال آلوئولار انسانی (AEC) میزبان متصل می‌شود که این گیرنده، ورود و تکثیر ویروس را تسهیل می‌کند.
تا آگوست 2021، برای مقابله با این پاندمی بیش از 150 واکسن در مراحل مختلف پژوهشی و کارآزمایی‌های بالینی در حال توسعه هستند. عمده این واکسن‌ها بر پایه عامل عفونی ضعیف‌شده یا mRNA ساخته می‌شوند که می‌توانند سیستم ایمنی سلولی و همورال را وادار به ساخت آنتی‌بادی نمایند تا در صورت مواجهه با SARS-CoV-2 احتمال مرگ و میر و عوارض شدید کاهش یابد.
با معرفی اولین واکسن موثر علیه کووید-19 توسط یک شرکت امریکایی - آلمانی با عنوان فایزر- بیو اِن تک در آذرماه 1399، یعنی 11 ماه بعد از ثبت اولین مورد ابتلا به کووید-19، دانشمندان توانستند مسیر چند ساله تولید یک واکسن جدید را در کمتر از یک سال طی کنند و امیدها برای نجات انسان و بازگشت به زندگی عادی پررنگ‌تر شود. بعد از آن شرکت‌های معتبر دیگری در جهان نیز به معرفی واکسن پرداختند از جمله مدرنا، جانسون اند جانسون، آسترازنکا- آکسفورد، اسپوتنیک وی، کواکسین، نواواکس، سینوواک و سینوفارم. البته همه این واکسن‌ها، از سازمان‌های معتبری همچون FDA و WHO تاییدیه نهایی نگرفته اند. کشور ایران نیز در این راستا تلاش‌هایی را برای ساخت و توسعه واکسن انجام داده است.
با ارائه این واکسن‌ها، تا 20 آگوست 2021 (29 مرداد 1400) حدود 5 میلیارد دوز واکسن در سراسر جهان تزریق شده است و واکسیناسیون سراسری همچنان ادامه دارد. از کشورهای پیشرو در تزریق واکسن می‌توان به ترتیب به چین، هند، آمریکا، برزیل و ژاپن اشاره کرد.
چالش عمده‌ای که در مقابل واکسن‌های موجود مطرح است، جهش‌های متنوع SARS-CoV-2 است که منجر به ایجاد گونه‌های جدیدی می‌شود و ممکن است در برابر واکسن مقاوم باشند. لذا تلاش‌های علمی برای توسعه و ارتقا واکسن‌ها همچنان ادامه دارد.
واژه‌های کلیدی: کروناویروس، کووید-19، واکسن، واکسیناسیون، ایمنی‌زایی.
متن کامل [PDF 985 kb]   (123 دریافت)    
نوع مطالعه: مروری | موضوع مقاله: طب دریا
دریافت: 1399/12/26 | پذیرش: 1400/1/26 | انتشار: 1400/1/26
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Jalali Farahani A, Ashourzadeh Fallah S, Khashei Z, Heidarzadeh F, Sadeghi F, Masoudi P, et al . Available Effective Vaccines in Preventing COVID-19: A Narrative Review. J Mar Med 2021; 3 (4) :153-162
URL: http://jmarmed.ir/article-1-450-fa.html

جلالی فراهانی علیرضا، عاشورزاده فلاح سارا، خاشعی زینب، حیدرزاده فاطمه، صادقی فاطمه، مسعودی پوریا، و همکاران. و همکاران. و همکاران. و همکاران.. واکسن‌های موجود موثر بر پیشگیری از ابتلا به کووید-19 در سراسر جهان: مروری روایتی. مجله طب دریا. 1400; 3 (4) :153-162

URL: http://jmarmed.ir/article-1-450-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 3، شماره 4 - ( ویژه نامه کووید-19 1400 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله طب دریا Journal of Marine Medicine
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 37 queries by YEKTAWEB 4645