[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
ثبت نام ::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
::
نمایه های مجله طب دریا
Index Medicus for the Eastern Mediterranean Region (IMEMR)
Index Copernicus
ResearchBible
J-Gate
I2OR
ROAD
CiteFactor
Scientific Indexing Services
SID
Magiran
Google Scholar
رتبه علمی پژوهشی از کمیسیون نشریات وزارت بهداشت
..
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
:: دوره 6، شماره 2 - ( تابستان 1403 ) ::
جلد 6 شماره 2 صفحات 90-80 برگشت به فهرست نسخه ها
ضرورت هنجاری، ساختاری و رفتاری در به رسمت شناختن مشاغل دریایی به‌عنوان مشاغل سخت و زیان‌آور از منظر حقوقی و پزشکی
امیر نظام براتی* ، ابوطالب مطلبی
دانشگاه علوم دریایی امام خمینی (ره)، مازندران، ایران ، nezambarati@gmail.com
چکیده:   (102 مشاهده)
زمینه و هدف: امروز بیش از 90 درصد حمل و نقل کالا، صادرات نفت و وارادت کالای اساسی از طریق دریا صورت می گیرد که امنیت خطوط مواصلاتی واردات و صادرات کالای کشور در آبهای بین المللی با فاصله بیش از 2000 کیلومتری از عمق خاک کشور نیز توسط نیروی دریایی راهبردی صورت می گیرد. مسلما تصدی مشاغل دریایی نهادهای دریایی سختی خاص خود را دارد که قابل قیاس با مشاغل غیر دریایی نیست و ضروری است قوه مقننه و مجریه در جهت ارتقای کارآمدی و اثر بخشی و همینطور نهادینه نمودن مولفه های حکمرانی خوب ، قوانین و مقررات را در مورد سختی مشاغل دریایی مورد بازنگری قرار دهند و این مشاغل را از منظر رفتاری، ساختاری و رفتاری به عنوان مشاغل سخت به رسمیت بشناسند. هدف این پزوهش بررسی هنجاری، ساختاری و رفتاری در به رسمت شناختن مشاغل دریایی به‌عنوان مشاغل سخت و زیان‌آور از منظر حقوقی و پزشکی که می تواند در توسعه دریا محور نقشی اساسی داشته باشد.
روش‌ها: در این تحقیق با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی ضرورت هنجاری، ساختاری و رفتاری در به رسمت شناختن مشاغل دریایی به‌عنوان مشاغل سخت و زیان‌آور مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قار گرفت.
یافته‌ها: از این منظر در به رسمیت شناختن مشاغل دریایی به‌عنوان مشاغل سخت و مبتنی بر مشقت اختلاف نظری در میان کارشناسان حقوقی، پزشکی و فنی نیست و  همه اشخاص اعم از حقیقی و حقوقی بر سخت بودن مشاغل دریایی و کار در دریا تاکید می نمایند و این فرضیه را می پذیرند که مشاغل دریایی سخت و طاقت‌فرسا است. اما به نظر می‌رسد از لحاظ هنجاری، ساختاری و رفتاری اقدام قابل‌توجهی برای احتساب این مشاغل و طبقه بندی آنان در زیر مجموعه مشاغل سخت و زیان‌آور صورت نگرفته است. از این وادی با استعانت از سخنان آسمانی پیامبر رحمت و رأفت حضرت محمد (ص) مبنی بر امتیازات خاص مقام شهید در دریا که به نظر می‌رسد منتج از مشقت کار در دریا است، و همینطور اظهار نظر کارشناسان و متخصصین حقوقی، دریایی، پزشکی و بهداشت محیط در به رسمیت شناخته شدن مشاغل دریایی به‌عنوان مشاغل سخت و طاقت‌فرسا و همینطور تاکید و تأیید سختی کار در دریا توسط ریاست وقت قوه مقننه می‌تواند راه را برای به رسمیت شناختن مشاغل دریایی  به‌عنوان مشاغل سخت هموار نماید.
نتیجه‌گیری: نتایج این پژوهش مبین این است که در دنیای امروزی مشاغل دریایی از منظربین المللی به‌عنوان یکی از مشاغل سخت و طاقت‌فرسا به‌حساب می‌آید به‌طوری‌که به دلیل این سختی‌ها از مزایای خاص مربوط به مشاغل سخت و زیان‌آور برخوردار است و از منظر حقوق و مزایا و بازنشستگی هم در کشورهای درحال‌توسعه‌ای مانند هند و پاکستان و هم در کشورهای توسعه یافته تفاوت قابل‌توجهی در مقایسه با مشاغل موجود در خشکی دارد. بر اساس پژوهش‌های صورت گرفته در سطح بین‌المللی مشاغل دریایی یکی از طاقت‌فرساترین مشاغل در دنیاست و هرساله دریانوردان زیادی به علت سختی‌های خاص مشاغل دریایی از ادامه فعالیت در این حرفه دست می‌کشند. ازاین‌رو به نظر می‌رسد در نظام قانون­گذاری  ایران نیز ضروری است که مشاغل دریایید به خصوص مشاغل حاکمیتی به‌عنوان مشاغل سخت مورد شناسایی قرار بگیرد. از این منظر احتساب مشاغل دریایی به‌عنوان مشاغل سخت می‌تواند باعث ارتقاء کارایی و اثربخشی به‌عنوان عنصر گوهری در حکمرانی دریایی شود و زمینه ایجاد تمدن مدرن دریایی در قرن 21 که ایران به دنبال آن است را فراهم نماید.
واژه‌های کلیدی: مشاغل دریایی، مشاغل سخت، حکمرانی مطلوب
متن کامل [PDF 474 kb]   (60 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: طب دریا
دریافت: 1401/11/2 | پذیرش: 1403/7/9 | انتشار: 1403/6/30
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Barati A N, Motalebi A. Normative, Structural, and Behavioral Necessity in Recognizing Maritime Jobs as Hard and Hazardous. J Mar Med 2024; 6 (2) :80-90
URL: http://jmarmed.ir/article-1-425-fa.html

براتی امیر نظام، مطلبی ابوطالب. ضرورت هنجاری، ساختاری و رفتاری در به رسمت شناختن مشاغل دریایی به‌عنوان مشاغل سخت و زیان‌آور از منظر حقوقی و پزشکی. مجله طب دریا. 1403; 6 (2) :80-90

URL: http://jmarmed.ir/article-1-425-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 6، شماره 2 - ( تابستان 1403 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله طب دریا Journal of Marine Medicine
Persian site map - English site map - Created in 0.06 seconds with 37 queries by YEKTAWEB 4660