۵ نتیجه برای واکسن
زهره خیرآبادی، سمانه سلطان آبادی، پردیس جمشید مفید، سمیرا گواهی، محمد قاسمی، منصور علی مهدی،
دوره ۳، شماره ۴ - ( ۶-۱۴۰۰ )
چکیده
زمینه و هدف: پذیرش و تردید در دریافت واکسن کووید- ۱۹ اهمیت بالایی برای سلامت عمومی دارد. درک عوامل تعیین کننده اصلی و تأثیرگذار بر ترجیحات و خواسته های جامعه، میتواند به توسعه استراتژی های بهبود برنامه واکسیناسیون کمک کند. هدف از انجام پژوهش حاضر پیش بینی پذیرش و تردید در دریافت واکسن کرونا بر اساس تابآوری روانی و عاطفه مثبت و منفی است.
روشها: پژوهش حاضر توصیفی و همبستگی بود که در جمعیت بزرگسال ایرانی به روش نمونه گیری در دسترس انجام شد. تعداد ۴۶۱ نفر در خرداد ۱۴۰۰ به صورت انلاین با تکمیل پرسشنامه ها در مطالعه حضور داشتند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های دانش، نگرش، کاربست و نگرانی ها واکسن کووید-۱۹ (KAPC)، تابآوری کانر-دیویدسون (CD-RISC) و عاطفه مثبت و منفی (PANAS) استفاده شد.
یافتهها: بین تاب آوری روانی و پذیرش واکسن کرونا رابطه مثبت و بین عاطفه منفی و تردید نسبت به واکسن کرونا نیز رابطه مثبت معناداری وجود دارد. نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که تاب آوری روانی ۱۴ درصد از واریانس پذیرش واکسن کرونا و عاطفه منفی ۲۵ درصد از واریانس تردید در دریافت واکسن کرونا را تبیین می کنند.
نتیجهگیری: با توجه به یافته ها، برنامه هایی که برای افزایش میزان واکسیناسیون کووید-۱۹ طراحی می شوند، می توانند شامل مداخلات در مورد افزایش تاب آوری روانی و کاهش عاطفه منفی باشند تا پذیرش بیشتر و تردید کمتری نسبت به واکسن پدید آید.
سکینه حاتمی، نجمه حاتمی،
دوره ۳، شماره ۴ - ( ۶-۱۴۰۰ )
چکیده
زمینه و هدف: اعتماد عمومی در دریافت واکسن برای موفقیت جوامع در کنترل کووید-۱۹ ضروری است. این پژوهش با هدف تعیین نقش اعتماد در دریافت یا عدم دریافت واکسن کووید-۱۹ در بین مردم استان بوشهر انجام شد.
روشها: مطالعه حاضر به صورت مقطعی در موج پنجم کروناویروس (سویه دلتا) انجام شد. داده ها با استفاده از توزیع پرسشنامه آنلاین در بین بزرگسالان استان بوشهر (بالاتر از ۱۸ سال) در طی دو هفته (۲۵ جولای تا ۸ آگوست ۲۰۲۱) جمع آوری شد. پرسشنامه شامل ۵ سوال دموگرافیک و ۱۹ سوال اصلی در قالب سه بعد اعتماد به واکسن، اعتماد به سازندگان واکسن و اعتماد به دولت و مقامات بهداشتی بود.
یافتهها: تعداد ۳۸۴ نفر پرسشنامه تکمیل شده را ارائه دادند. میانگین اعتماد به محصول واکسن ۰۸/۱±۳۴/۳، اعتماد به سازندگان واکسن ۰/۲۹±۳/۱۲، اعتماد به دولت و مقامات بهداشتی ۰/۳۸±۳/۲۴ و اعتماد کلی ۰/۴۸±۳/۲۳ برآورد شد. رابطه بین اعتماد و ابعاد آن با دریافت یا عدم دریافت واکسن تأیید شد (۰,۰۵>p). در بین دریافت کنندگان واکسن، اعتماد به واکسن (۴/۱۸)، سازندگان (۳/۱۸) و مقامات بهداشتی (۳/۴۱) در سطح خوبی بود، اما در بین کسانی که واکسن دریافت نکردند اعتماد به واکسن (۲/۰۷)، سازندگان (۳/۰۳) و مقامات بهداشتی (۲/۹۸) به ترتیب ضعیف، متوسط و متوسط ثبت شد. همچنین رابطه بین جنسیت، تحصیلات، سن، بیماری زمینه ای و سابقه ابتلا به کووید-۱۹ با دریافت یا عدم دریافت واکسن نیز تأیید شد (۰,۰۵>p).
نتیجهگیری: در بین پاسخگویان کسانی که اعتماد بالاتری به واکسن، سازندگان و دولت و مقامات بهداشتی داشتند واکسن دریافت کردند که نشان از اهمیت اعتماد در واکسیناسیون دارد. لذا توجه به گزینههای اعتمادسازی و کمرنگ کردن ابزارهای بی اعتمادی در جامعه برای موفقیت واکسیناسیون سراسری ضرورت دارد.
علیرضا جلالی فراهانی، سارا عاشورزاده فلاح، زینب خاشعی، فاطمه حیدرزاده، فاطمه صادقی، پوریا مسعودی، سمیرا غلامی، مریم مهریزی، مرضیه حاجی زاده، محمدحسین شهرآبادی، سید مرتضی حسینی آرا، فرناز علی میرزالو، سید علیرضا رحیمی، سید رضا حسینی آرا، شهیده رستمی،
دوره ۳، شماره ۴ - ( ۶-۱۴۰۰ )
چکیده
با آغاز بیماری نوظهور کووید-۱۹ در اواخر دسامبر ۲۰۱۹ در چین و گسترش سریع آن به سراسر جهان، دانشمندان برای ساخت و توسعه واکسن، تحقیقات خود را آغاز کردند. عامل بیماری کووید-۱۹، کروناویروس SARS-CoV-۲ است. یکی از مهمترین ویژگیهای ساختمانی این ویروس وجود پروتئین اسپایک در سطح آن است. همین پروتئین اسپایک به عنوان یک هدف مناسب برای تهیه انواع واکسن علیه بیماری کووید-۱۹ مورد توجه بسیاری از دانشمندان قرار گرفته است. پروتئین اسپایک SARS-CoV-۲ به طور مستقیم به گیرنده ACE۲ در سطح سلولهای اپیتلیال آلوئولار انسانی (AEC) میزبان متصل میشود که این گیرنده، ورود و تکثیر ویروس را تسهیل میکند.
تا آگوست ۲۰۲۱، برای مقابله با این پاندمی بیش از ۱۵۰ واکسن در مراحل مختلف پژوهشی و کارآزماییهای بالینی در حال توسعه هستند. عمده این واکسنها بر پایه عامل عفونی ضعیفشده یا mRNA ساخته میشوند که میتوانند سیستم ایمنی سلولی و همورال را وادار به ساخت آنتیبادی نمایند تا در صورت مواجهه با SARS-CoV-۲ احتمال مرگ و میر و عوارض شدید کاهش یابد.
با معرفی اولین واکسن موثر علیه کووید-۱۹ توسط یک شرکت امریکایی - آلمانی با عنوان فایزر- بیو اِن تک در آذرماه ۱۳۹۹، یعنی ۱۱ ماه بعد از ثبت اولین مورد ابتلا به کووید-۱۹، دانشمندان توانستند مسیر چند ساله تولید یک واکسن جدید را در کمتر از یک سال طی کنند و امیدها برای نجات انسان و بازگشت به زندگی عادی پررنگتر شود. بعد از آن شرکتهای معتبر دیگری در جهان نیز به معرفی واکسن پرداختند از جمله مدرنا، جانسون اند جانسون، آسترازنکا- آکسفورد، اسپوتنیک وی، کواکسین، نواواکس، سینوواک و سینوفارم. البته همه این واکسنها، از سازمانهای معتبری همچون FDA و WHO تاییدیه نهایی نگرفته اند. کشور ایران نیز در این راستا تلاشهایی را برای ساخت و توسعه واکسن انجام داده است.
با ارائه این واکسنها، تا ۲۰ آگوست ۲۰۲۱ (۲۹ مرداد ۱۴۰۰) حدود ۵ میلیارد دوز واکسن در سراسر جهان تزریق شده است و واکسیناسیون سراسری همچنان ادامه دارد. از کشورهای پیشرو در تزریق واکسن میتوان به ترتیب به چین، هند، آمریکا، برزیل و ژاپن اشاره کرد.
چالش عمدهای که در مقابل واکسنهای موجود مطرح است، جهشهای متنوع SARS-CoV-۲ است که منجر به ایجاد گونههای جدیدی میشود و ممکن است در برابر واکسن مقاوم باشند. لذا تلاشهای علمی برای توسعه و ارتقا واکسنها همچنان ادامه دارد.
عباس حاجی زاده، محمد رضا اکبری، محمد ابراهیم مینایی، یوسف تاروردی زاد، محمد جواد باقری پور، شاهین فریدفر، شهرام نظریان، مهدی حسین زاده،
دوره ۶، شماره ۱ - ( ۳-۱۴۰۳ )
چکیده
بیماری وبا توسط سویههای بیماریزای باکتری ویبریو کلرا ایجاد شده و همچنان به عنوان یکی از مشکلات و تهدیدات بزرگ بهداشت جهانی به حساب میآید. این بیماری عمدتا با مصرف آب آلوده، سبزیجات و غذای آلوده مانند غذاهای دریایی در افرادی که در شرایط بهداشتی نامناسب زندگی میکنند و یا افرادی که به مناطق اندمیک این بیماری سفر میکنند را درگیر میکند. بررسیهای میدانی در مناطق اندمیک وبا نشان داده که نسلهای جدیدتر واکسنهای خوراکی علیه این بیماری ایمن و موثر بوده و هنگام استفاده در اپیدمیها، نقش محفاظتی آنها به اثبات رسیده است. در مناطق در معرض خطر، همگام با سایر اقدامات پیشگیرانه از جمله بهبود کیفیت آب و ارتقای بهداشت عمومی، واکسنهای وبا باید در دسترس باشند تا از بروز بیشتر این بیماری و مرگ و میر ناشی از آن جلوگیری شود. با این حال، علیرغم در دسترس بودن این واکسنها برای بیش از دو دهه، استفاده از آنها هنوز بهینه نشده است. اگرچه در حال حاضر محدودیتهایی در واکسنهای خوراکی موجود علیه وبا وجود دارد، اما دادههای اخیر نشان میدهد که این واکسنها، بیخطر بوده و امکان استفاده از آنها حتی در شرایط دشوار نیز وجود دارد و قادر به ارائه حفاظت در شرایط مختلف میباشند. با توجه به تهدیدات آینده در ارتباط با بیماری وبا و از آنجا که اثربخشی و کارایی واکسنهای خوراکی وبا به اثبات رسیده و تلاش برای ساختن واکسنهای جدیدتر در حال انجام است، کنترل بیماری وبا در مناطق اندمیک و نیز اپیدمیهای وبا با واکسن های خوراکی امکانپذیر است.
نادر اکبری، نجمه معتمد، فرشته انصاری، محمد حسین فلاح مهرآبادی،
دوره ۶، شماره ۳ - ( ۹-۱۴۰۳ )
چکیده
زمینه و هدف: تاثیر هزینه های مستقیم و غیرمستقیم بیماری ها بر اقتصاد ملل، طرح مباحث امنیتی و دفاعی مانند بیوتروریسم و پدافند غیرعامل، فنّاوری تولید واکسن را به عنوان یکی از فنّاوری های راهبردی در قرن حاضر، مطرح نموده به خصوص که جایگاه راهبردی این صنعت، سرمایه گذاری کشور برای دستیابی به توانمندی تولید واکسن (به عنوان صنعتی با حاشیه سود پایین اما پیشران توسعه زیست فنّاوری) را توجیهپذیر می نماید. فلسفه ارجحیت "پیشگیری" به "درمان" در نظام سلامت، اهمیت تولید واکسن های بومی با هدف خوداتکایی صنعتی را افزون ساخته که موجب چالش هایی جدی در این عرصه شده است. ﻣﻄﺎﻟﻌﻪ ﺣﺎﺿﺮ ﺑﺎ هدف مطالعه تطبیقی کشورهای همسایه و بررسی چالش های تامین و تولید واکسن کشور و ارائه راهکار می باشد.
روشها: چالشها و موانع اجرایی برنامه چالشهای پیش روی تولید و نوآوری در صنعت واکسن سازی درکشور از پنج درونمایه اصلی، شاخصهای کلی میزان نقش چالش های سیاسی، میزان نقش چالش های فرهنگی و اجتماعی، میزان نقش جالش های اقتصادی، قانونگذاری، و لجستیک در تولید واکسن و ۳۱ زیر طبقه اصلی دستهبندی شد. در مجموع امتیاز هر گروه، گروه پرسشی مربوط به قانونگذاری با ۴۴/۶۱ و انحراف معیار ۱۴/۳ بیشترین و گروه های پرسشی چالشهای اقتصادی با ۱۳۲/۶۱ و انحراف معیار ۹/۴، چالش های سیاسی با ۰۸/۶۱ و انحراف معیار ۹۴/۵ و چالشهای فرهنگی با ۹۸/۶۰ و انحراف معیار ۴۰/۴ به ترتیب در رده های بعدی قرار داشتند و گروه پرسشی لجستیک با ۰۱/۵۸ و انحراف معیار ۴/۱۴ کمترین میانگین امتیاز را به خود اختصاص دادند.
یافتهها: در این مطالعه از ۵۴ نفر (۳۰ مرد و ۲۴ زن) مشارکت کننده با سابقه کاری ۱۹ سال به بالا که تعداد ۴۵ نفر دکتری و بالاتر و ۹ نفر فوق لیسانس شاغل در تولید و تضمین کیفیت و از متخصصین مجرب در امر تامین و تولید واکسن کشور از دو مرکز معظم، موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی و مجموعه دارویی اکتوورکو از طریق پرسشنامه انجام گردید. ضریب اطمینان کلی محاسبه شده برای تمامی سوالات بر حسب آلفای کرونباخ ۷/۸۴ درصد بود و برای هر یک از مقیاس ها نیز به ترتیب زیر محاسبه شد: چالش های سیاسی ۶۵ درصد، چالش های فرهنگی و اجتماعی ۸۷ درصد، چالش های اقتصادی ۶۶ درصد، قانونگذاری ۴۵ درصد و لجستیک ۳۳ درصد بود.
نتیجهگیری: بر اساس تحلیل نتایج پرسشنامه ها که مشتمل بر میزان شاخص های کلی، نقش چالش های فرهنگی و اجتماعی در تولید واکسن از جمله: میزان دانش فنی و مهارت پرسنل، درصد به روز رسانی علمی، فرهنگ و ارتباطات، توزیع ثروت، ارتباطات درون سازمانی (بین پرسنل)، ارتباطات برون سازمانی (مدیران با پرسنل)، ارتباط مستقیم با سازمان های بین المللی و NGO ها در تولید واکسن بیشترین امتیاز کلی را به خود اختصاص دادند.