زمینه و هدف: برای غلبه بر بحران مقاومت آنتیبیوتیکی، توسعه آنتیبیوتیکهای موثرتر و بدون عوارض جانبی یک نیاز فوری است. این در حالی است که باکتریهای مرتبط با اسفنجهای دریایی با دارا بودن تنوع زیادی از متابولیتهای ثانویه، پتانسیل مناسبی برای کشف ترکیبات ضدمیکروبی جدید دارند. مطالعه حاضر با هدف تعیین فعالیت ضدمیکروبی باکتریهای مرتبط با اسفنج دریایی Haliclona sp جمعآوریشده از خلیجفارس انجام شد.
روشها: در مطالعه حاضر، اثرات ضدمیکروبی باکتریهای مرتبط با اسفنج دریایی Haliclona sp. جمع آوری شده از جزایر لارک و کیش در خلیج فارس، علیه باکتری گرم مثبت Micrococcus luteus مورد مطالعه قرار گرفت. بعد از شناسایی و جداسازی نمونهها، خالصسازی باکتریهای مرتبط با اسفنج انجام شد. جداسازی و خالصسازی بر روی محیطهای کشت شاملStarch caseinnitrate agar ، Marine zobell agar، Glycerol asparagine agar، Marinesponge agar انجام گرفت. سپس به منظور غربالگری فعالیتهای زیستی باکتریهای خالصسازی شده، از محیط کشت نوترینت براث استفاده گردید. در نهایت فعالیت ضدمیکروبی باکتریهای جداسازی شده با استفاده از روش انتشار از چاهک، در مقابل باکتری گرم مثبت Micrococcus luteus مورد سنجش قرار گرفت.
یافتهها: بیشترین میزان باکتری مرتبط با اسفنج دریایی Haliclona sp. به ترتیب مربوط به محیطهای کشت MSA، SCNA، MZA و GAA با جداسازیCFUg-۱ ۰۵/۰±۸۸/۵، ۰۵/۰±۸۷/۴، ۰۳/۰±۲۰/۴ و ۲۳/۰±۷۵/۲ مربوط به اسفنجهای جمع آوری شده از جزیره لارک و جداسازی CFUg-۱ ۰۷/۰±۱۵/۶، ۰۵/۰±۰۸/۵، ۰۷/۰±۹۰/۴ و ۱۹/۰±۱۹/۴ مربوط به اسفنجهای جمعآوری شده از جزیره کیش میباشد. در نتیجه خالصسازی نزدیک به ۱۲۱ سویه باکتری تخلیص شد که ۱۲ سویه باکتری خالصسازی شده دارای فعالیت ضد باکتریایی بودند.
نتیجهگیری: یافتههای حاضر نشان داد که اسفنج دریایی Haliclona sp. دارای اثرات ضد باکتریایی قابل ملاحظهای است؛ در نتیجه این اسفنج دریایی کاندیدای مناسبی در مطالعات آینده برای جداسازی ترکیبات موثر ضد باکتری میباشد.