زمینه و هدف: آزردگی صوتی یک آسیب قابل توجه در کارکنان نظامی محسوب میشود و قابلیت تاثیرگذاری بر عملکرد رزمی دارد. هدف از مطالعه حاضر، تعیین خصوصیات صدا در مواجهه شغلی کارکنان با ناوچههای نظامی است.
روشها: مطالعه توصیفی- مقطعی حاضر بر روی ناوچههای رزمی کلاس N و کلاس T در نزدیکی شهر ماهشهر در سال ۱۴۰۰ انجام شد. اندازهگیری صدا و آنالیز اکتاوباند با استفاده از دستگاه صداسنج و کالیبراتور آکوستیکی انجام گرفت. در ناوچه کلاس N و ناوچه کلاس T آنالیز تراز فشار صوتی در وضعیت روشن بی حرکت و در وضعیت روشن حین حرکت با دور موتورهای ۱۳۰۰ و ۱۷۰۰ دور بر دقیقه بررسی گردید. دادههای جمع آوری شده در نرم افزار Minitab ۲۱ تجزیه و تحلیل شد.
یافتهها: نتایج نشان داد تراز فشار صوت در وضعیت روشن بیحرکت در فرکانسهای ۲۰۰۰،۱۰۰۰،۵۰۰،۲۵۰، ۴۰۰۰ و ۸۰۰۰ هرتز کمتر از حدود استاندارد است. اما در وضعیت روشن حین حرکت و با دور موتور ۱۷۰۰ دور بر دقیقه در هر دو ناوچه کلاس N و کلاس T، موتور شماره ۲ با اختلاف ۸/۱۸ و ۹/۱۴ دسیبل نسبت به حدود استاندارد، بیشترین تراز فشار صوت را نسبت به سایر حالتها داشت. همچنین در فرکانس ۲۵۰ هرتز از میان سنجش دور موتورهای مختلف، بیشترین اختلاف تراز فشار صوت (۶/۲۹- دسی بل) با حدود استاندارد مربوط به موتور راست ناوچه کلاس N است.
نتیجهگیری: نتایج مطالعه حاضر نشان داد که تراز فشار صوت در وضعیت روشن بیحرکت هیچ آسیبی به شنوایی کارکنان نظامی وارد نمیکند، چراکه در تمامی فرکانسهای اندازهگیری شده، تراز فشار صوت کمتر از حدود استاندارد گزارش شد. به کارگیری تجهیزات حفاظت فردی برای کارکنان هنگام انجام عملیات نظامی و یا نصب یک جاذب با کارایی بالا در کابین هر دو ناوچه هنگام مواجهههای شغلی برای کاهش اثرات زیان بار سر و صدا توصیه میگردد.