محمدجلیل ذریه زهرا، مریم دادار، مینا زیارتی، مسعود صیدگر، فاطمه حسن تیار، سمیرا رشیدی منفرد، محدث قاسمی، لاله یزدانپناه گوهرریزی، منیره فئید، رکسانا فلاحی،
دوره ۲، شماره ۱ - ( بهار ۱۳۹۹ )
چکیده
زمینه و هدف: در اواخر ۲۰۱۹، یک بیماری ویروسی جدید، با نام کووید-۱۹، ناشی از کروناویروس SARS-CoV-۲، از چین آغاز و خیلی زود به یک پاندمی تبدیل شد. کووید-۱۹ عامل تهدیدکننده سلامت انسانها و مسبب خسارات جانی و مالی جوامع بشری است. لذا محققین در تلاش برای شناسایی بهتر و کنترل سریعتر آن هستند. این مطالعه به ارائه جدیدترین اطلاعات کووید-۱۹ پرداخته است.
روشها: داده های این مطالعه مروری، از جدیدترین مقالات مرتبط با کووید-۱۹ استخراج شده و شامل منشاء کروناویروس و راه های انتقال، اکو- اپیدمیولوژی، دوره کمون و علائم بیماری و چشم اندازی بر کنترل و پیشگیری آن می باشد.
نتایج: کروناویروس SARS-CoV-۲ یک عامل زئونوتیک محسوب شده و جهش در ژنوم آن، مطرح می باشد. علائم آن متعدد بوده و مهمترین راه انتقال، قطرات تنفسی است. لذا تاریخچه بیمار، تشخیص علائم عمومی، یافته های آزمایشگاهی، تصویربرداری قفسه سینه، تشخیص سرولوژیک و مولکولی، می تواند در شناسایی سریعتر بیماران، کنترل و پیشگیری موثر باشد.
نتیجهگیری: تاکنون واکسن یا داروی موثری برای پیشگیری یا درمان کووید-۱۹ وجود ندارد، محققین دنیا با افزایش آگاهی از ویژگیهای ساختاری و رفتارشناسی ویروس، در تلاش برای تولید دارو و واکسن موثر هستند ولی تا کسب نتایج قطعی، تنها راه، پیشگیری و کنترل بیماری با رعایت پروتکلهای بهداشتی است.