:: دوره 4، شماره 4 - ( زمستان 1401 ) ::
جلد 4 شماره 4 صفحات 246-240 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی پتانسیل ریزجلبک اسپیرولینا پلاتنسیس در تولید آنتی‌اکسیدان‌های ضروری
رضا روستائی ، علی محمد لطیفی ، سید رضا حسینی دوست* ، ستاره حقیقت
گروه میکروبیولوژی، دانشکده علوم و فن‌آوری‌های نوین، واحد علوم پزشکی تهران، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران ، rhdoust@iautmu.ac.ir
چکیده:   (1536 مشاهده)

زمینه و هدف: ریزجلبک اﺳﭙﻴﺮوﻟﻴﻨﺎ ﭘﻼﺗﻨﺴﻴﺲ حاوی آﻧﺘﻲ‌اﻛﺴﻴﺪان‌های ﻗﻮی اﺳﺖ و ﺧﻮاص ﺳﻼﻣﺖ ﺑﺨﺶ آن در ارﺗﺒﺎط ﺑﺎ رﻧﮕﺪاﻧﻪﻫﺎی آﻧﺘﻲ‌اﻛﺴﻴﺪاﻧﻲ، ﻛﺎروﺗﻨﻮﺋﻴﺪﻫﺎ، ﻛﻠﺮوﻓﻴﻞ، رﻧﮕﺪاﻧﻪ آﺑﻲ ﻣﻨﺤﺼﺮ ﺑﻪ ﻓﺮد ﻓﻴﻜﻮﺳﻴﺎﻧﻴﻦ آن می ­باشد. در این مطالعه میزان فیکوسیانین، بتاکاروتن، کلروفیل a و b در ریزجلبک اﺳﭙﻴﺮوﻟﻴﻨﺎ ﭘﻼﺗﻨﺴﻴﺲ مورد ارزیابی قرار گرفت.
روش‌ها: در این مطالعه تجربی، سویه اسپیرولینا پلاتنسیس در محیط مایع زاروک کشت داده شد. سپس ریزجلبک‌ها خشک شده و آسیاب گردید. مقدار بتاکاروتن در طول موج ۴۵۱ نانومتر و میزان کلروفیل در طول موج ۶۶۵ نانومتر قرائت گردید. اندازه ­گیری میزان فیکوسیانین در اسپیرولینا پلاتنسیس پس از قرائت در طول موج­های ۲۸۰ و ۶۲۰ نانومتر محاسبه شد.
یافته‌ها: در ریزجلبک اسپیرولینا پلاتنسیس، مقدار کلروفیل a برابرmg/g  0/8 و مقدار کلروفیل b برابر mg/g 0/2 ثبت شد. مقدار فیکوسیانین محاسبه شده برابرmg/g  0/9 بود. میزان بتاکاروتن موجود در اسپیرولینا پلاتنسیس برابر g/100g 7/9 اندازه‌گیری شد. ترکیبات آنتی‌اکسیدانی شامل پروپیل گالات > 2/5 میلی‌گرم بر کیلوگرم، بوتیل هیدروکینون > 52/2 میلی‌گرم بر کیلوگرم، بوتیلات هیدروکسی آنیزول > 2/5 میلی‌گرم بر کیلوگرم، هیدروکسی تولوئن بوتیلات 208 میلی‌گرم بر کیلوگرم و مقدار کل آنتی‌اکسیدان‌ها > 215/5 میلی‌گرم بر کیلوگرم ثبت شد.
نتیجه‌گیری: طبق یافته‌های مطالعه حاضر، ریزجلبک اسپیرولینا پلاتنسیس ظرفیت آنتی‌اکسیدانی بالایی دارد و می‌تواند از نظر تغذیه مفید باشد، که البته نیاز به مطالعات بیشتر دارد.

واژه‌های کلیدی: ریزجلبک، اسپیرولینا پلاتنسیس، کلروفیل، فیکوسیانین.
متن کامل [PDF 936 kb]   (884 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: طب دریا
دریافت: 1401/6/2 | پذیرش: 1401/6/29 | انتشار: 1401/7/10



XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 4، شماره 4 - ( زمستان 1401 ) برگشت به فهرست نسخه ها