:: دوره 3، شماره 4 - ( زمستان 1400 ) ::
جلد 3 شماره 4 صفحات 235-229 برگشت به فهرست نسخه ها
ارتباط سطح سرمی ویتامین D، کلسیم و فسفر با شدت بیماری در بیماران آرتریت روماتوئید مراجعه کننده به یک بیمارستان نظامی
ثریا شادمانفر ، نوشین بیات ، محمد رفیعی ، ابوالفضل شکیبائی* ، احسان عرب زاده ، زینب ابراهیم پور
مرکز تحقیقات فیزیولوژی ورزشی، پژوهشکده سبک زندگی، دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله، تهران، ایران ، shakibaee.abolfazl@yahoo.com
چکیده:   (2038 مشاهده)
زمینه و هدف: آرتریت روماتوئید (Rheumatoid arthritis) یک بیماری سیستمیک و مزمن است. در این مطالعه ما به بررسی سطح سرمی ویتامین D، کلسیم و فسفر در این بیماری و ارتباط آن با علائم بالینی بر اساس فعالیت 28 امتیازی بیمار (DAS28)Disease Activity Score 28 پرداختیم.
روش ها: این مطالعه بصورت مقطعی آینده نگر بر روی بیماران مبتلا به آرتریت روماتوئید مراجعه کننده به درمانگاه روماتولوژی یک بیمارستان نظامی در شهر تهران انجام گرفت. تشخیص بیماری بر اساس معیارهای انجمن روماتولوژی آمریکا، توسط روماتولوژیست انجام شد. پس از ورود بیماران، شدت بیماری آرتریت روماتوئید بر اساس معیارهای DAS28 مورد ارزیابی قرار گرفت، این معیار بر اساس تعداد مفاصل دردناک، تعداد مفاصل متورم،
تست سرعت رسوب گلبول قرمز Erythrocyte Sedimentation Rate (ESR) و همچنین Visual Analogue Scale (VAS) می باشد. سطح سرمی ویتامین D، کلسیم و فسفر نیز در همه این بیماران سنجش شد.
یافته ها: در مجموع 100 بیمار در این مطالعه حضور داشتند که 22 بیمار مرد (22%) و 78 بیمار زن (78%) بودند. میانگین سنی بیماران 11±53.7 سال (کمترین 26 و بیشترین 76 سال) بود. میانگین نمره شدت بیماری در بین بیماران 1.2±14.4 (کمترین 1.4 و بیشترین 6.7) بود. 12 درصد از بیماران بیماری غیرفعال، 8 درصد بیماری بافعالیت کم، 62 درصد بیماری با فعالیت متوسط و 18 درصد بیماری با فعالیت شدید داشتند. تفاوت معنی داری بین شدت بیماری و سطح سرمی ویتامین D، کلسیم و فسفر دیده شد، بیمارانی که شدت فعالیت بیماری بالاتری داشتند میزان کلسیم و ویتامین D در آنها پایین تر بوده است در حالیکه آنها میزان فسفر بالاتری را داشتند (p<0.05).
نتیجه گیری: در بیماران مبتلا به آرتریت روماتوئید فعال، سطح سرمی ویتامین D پایین بوده لذا پیشنهاد می شود مطالعاتی جهت تاثیر این ویتامین بر بهبود شدت بیماری در این بیماران انجام گیرد تا بتوان بطور قطع تصمیم گیری نهایی جهت افزایش این ویتامین به رژیم درمانی این بیماران انجام داد.
واژه‌های کلیدی: آرتریت روماتوئید، ویتامین D، کلسیم، فسفر، مفصل
متن کامل [PDF 1024 kb]   (1122 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: طب دریا
دریافت: 1400/4/2 | پذیرش: 1400/6/10 | انتشار: 1400/9/10



XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 3، شماره 4 - ( زمستان 1400 ) برگشت به فهرست نسخه ها