میترا آرمان، سهیلا مرتضوی پارسا، آتوسا وزیری، حسین جعفری، سعید تمدنی جهرمی،
دوره ۶، شماره ۳ - ( ۹-۱۴۰۳ )
چکیده
زمینه و هدف: جنگلهای حرا، اکوسیستمهای منحصربهفردی هستند که در مرز بین دریا و خشکی قرار دارند و نقشی اساسی در حفاظت از محیط زیست و پایداری ایفا میکنند. هدف این تحقیق آگاهسازی محققان و ساکنان خطوط ساحلی از فواید اکولوژیکی (حفاظتی، زیستمحیطی، و زیستگاهی) جنگلهای مانگرو در راستای ارائه یک استراتژی و مدیریت مناسب جهت حفظ این زیستگاههای گرانبها و ارزشمند از تخریب بیشتر است.
روشها: در این تحقیق، ۱۰ نمونه به روش تصادفی انتخاب شدند. طول و عرض جغرافیایی نمونهها با استفاده از GPS مشخص شد و آمارهای هواشناسی نیز ثبت شد. سپس، عملیات زمینی آغاز شده و پس از مشخص شدن موقعیت هر نمونه روی زمین، نمونهبرداری و ثبت ویژگیهای رویشی از جمله ارتفاع، قطر تنه، قطر قطورترین شاخه، وضعیت کیفی، تعداد گیاهان همراه، ثبت تعداد، متوسط ارتفاع و رنگ ریشههای هواوی در هر نمونه یک متر مربعی انجام شد. در نهایت از هر نمونه، یک نمونه خاک و آب از محل، نمونه برداری شد و جهت آنالیز ویژگیهای فیزیکی و شیمیایی به آزمایشگاه ارسال گردید.
یافتهها: مساحت جنگلهای مانگرو در منطقه خمیر ۲۰۴۶ هکتار است و تراکم متوسط جنگل ۱۱۰۶ اصله در هر هکتار میباشد. متوسط قطر قطورترین شاخه ۲۶/۸ سانتیمتر، متوسط قطر تنه در محل قاعده ۶۱/۱۵ سانتیمتر، متوسط ارتفاع درختان ۶۳/۲ متر، و میانگین قطر تاج درختان ۰۸/۳ سانتیمتر است. متوسط ارتفاع ریشههای هوایی ۱۰ سانتیمتر و تعداد میانگین ریشههای هوایی ۹۵/۲۳۴ عدد است. میانگین هدایت الکتریکی آب ۴۰۶۷۰ میکروموس- و میانگین اسیدیته آب ۶۲/۸ بود.
نتیجهگیری: با توجه به بررسی تجزیه واریانس میانگین ارتفاع درختان براساس وضعیت شادابی، مشخص شد که بین ارتفاع، قطر شاخه و تنه درختان با وضعیت شادابی آنان، ارتباطی وجود ندارد. اما بین وضعیت شادابی درختان و رشد قطر تاج آنها تأثیر مثبتی مشاهده شد. همچنین بر اساس مقایسه میانگین های قطر تاج، قطر قطورترین شاخه و ارتفاع بر اساس فرم تنه، مشخص شد که فرم تنه تأثیری بر قطر تاج درختان ندارد. همچنین، یافتهها حاکی از آن است که از میان ویژگیهای شیمیایی و فیزیکی خاک، ویژگیهای مرتبط با سدیم و شوری از اهمیت ویژهای برخوردارند.