زمینه و هدف: با توجه با اهمیت موضوع استرس شغلی و اثرات آن بر عملکرد نیروهای نظامی، پژوهش حاضر به بررسی سطح استرس شغلی و ارتباط آن با برخی از پارامترهای دموگرافیک و استخدامی در کارکنان برخی از یگانهای نیروی دریایی ایران پرداخته است.
روشها: این مطالعه توصیفی مقطعی در گروهی از پرسنل نیروی دریایی ایران در سال ۱۳۹۲ انجام شد. نمونه ها به روش نمونهگیری خوشهای انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده پرسشنامه استرس شغلی اُسیپو و پرسشنامه اطلاعات جمعیت شناختی بود. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS ۱۸ تجزیه و تحلیل شد.
یافته ها: تعداد ۳۸۴ نفر از پرسنل نیروی دریایی با میانگین سنی ۴/۲±۲۹/۶ سال حضور داشتند. میانگین نمره استرس شغلی در کل افراد ۲۶/۱±۱۶۳/۲ بود که سطح نرمال استرس شغلی محسوب می شود. در مجموع ۱۳/۳ % افراد بدون استرس، ۸۵/۲ % دارای سطح استرس نرمال، ۱/۳ % استرس متوسط و ۰/۳ % استرس شدید داشتند. استرس شدید در بین افسران ارشد و آنهایی که استخدام رسمی بودند، ثبت شد. بیشترین سطح استرس شغلی مربوط به محیط فیزیکی با میانگین ۶۸/۸ % و کمترین میزان استرس شغلی در حیطه دوگانگی نقش با میانگین ۲۴/۲ % بود.
نتیجه گیری: اگرچه ۸۵ درصد از پرسنل نیرویی دریایی سطح نرمالی از استرس را تجربه می کنند، با این وجود استرس شدید در افسران ارشد و کسانی که استخدام رسمی بودند ثبت شد. همچنین بیشترین سطح استرس در حیطه استرس محیط فیزیکی بود که ضروری است اقدامات لازم برای بهبود شرایط محیط کاری و کاهش استرس در این حیطه انجام شود.