نسرین داوری دولت آبادی، فائزه ملک زاده، فاطمه بهزادی، فاطمه عباسی، علی سلیمی اصل، معصومه محمودی،
دوره ۳، شماره ۴ - ( ویژه نامه کووید-۱۹ ۱۴۰۰ )
چکیده
زمینه و هدف: در طی همهگیری بیماری کووید-۱۹ استراتژی اساسی برای کاهش شیوع بیماری، رعایت بهداشت و رفتارهای محافظت شخصی است؛ که در بین افراد جامعه، به خصوص در میان نوجوانان که پایبندی کمتری به رعایت موازین بهداشتی دارند؛ توصیه میشود. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی رعایت پروتکلهای بهداشتی مورد پذیرش سازمان بهداشت جهانی و نوع رفتارهای اجتماعی دانش آموزان در طی پاندمی کووید-۱۹ انجام شد.
روشها: این مطالعه مقطعی با مشارکت ۷۶۲ دانشآموز دبیرستانی (۵۶۲ دختر و ۲۰۰ پسر) در شهر بندرعباس و در طول پاندمی کووید-۱۹ در سال ۱۳۹۹ انجام گرفت. نمونهگیری تصادفی به روش خوشهای انجام شد. دادهها با استفاده از پرسشنامه Dominika Guzek و همکاران و یک اینفوگرافیک منتشر شده از دانشگاه تگزاس جمعآوری شد، که بصورت آنلاین در اختیار دانشآموزان قرار گرفت.
یافتهها: بیشترین رعایت مربوط به استفاده از ماسک (۹۵/۷ %) و کمترین رعایت مربوط به پوشیدن دستکش (۳۱/۲ %) در بین دانشآموزان دبیرستانی بود. بیشترین مدت زمان شستشوی دستها ۱۱تا ۲۰ ثانیه (۳۸/۱ %) و بیشترین تعداد دفعات شستن دستها در طول روز ۳ تا ۵ بار (۳۱/۸ %) ارزیابی شد. از نظر انجام رفتارهای اجتماعی اغلب دانشآموزان در حد مطلوبی رعایت میکردند و با افزایش ریسک ابتلا میزان انجام رفتارهای خطرناک کاهش مییافت.
نتیجهگیری: نتایج حاضر نشان داد که رعایت پروتکلهای بهداشتی و انجام رفتارهایی با خطر کم ابتلا به کووید-۱۹ در حد بسیار مطلوبی است اما همچنان برخی از رفتارها نیازمند آموزش بیشتری برای اجرای آن در بین دانشآموزان است. با همه اینها عادی انگاری رعایت پروتکلهای بهداشتی و رفتارها خطر بزرگی در این زمینه است.