زمینه و هدف: نهتنها در زمان بروز بلایای طبیعی بلکه هنگام شیوع بیماریهای واگیر، احتمال بروز واکنشهای روانی متعدد در افراد جامعه افزایش مییابد. این امر میتواند سلامت روان و جسم افراد را تحت تأثیر قرار دهد. مطالعه حاضر با هدف تعیین وضعیت استرس، اضطراب و افسردگی ناشی از همهگیری بیماری کووید-۱۹ در مناطق جنوب استان سیستان و بلوچستان در سال ۱۳۹۹ انجام شد.
روشها: در این مطالعه ۵۰۳ نفر از جمعیت جنوب استان سیستان و بلوچستان که به اینترنت دسترسی داشتند، به روش آنلاین مورد بررسی قرار گرفتند. ابزار مورد استفاده شامل فرم مشخصات دموگرافیک و مقیاس تعیین اضطراب، افسردگی و استرس (Dass-۲۱) بود. بر اساس این ابزار افراد به ۵ دسته (نرمال، خفیف، متوسط، شدید و خیلی شدید) طبقهبندی شدند. در این مقیاس نمره بالاتر نشاندهنده اختلال روانشناختی بیشتر و وضعیت سلامت روانی نامطلوبتر است.
یافتهها: بیشترین افراد شرکتکننده ۱۹ تا ۲۹ سال بودند (۴۳/۲ درصد)، اکثر افراد متأهل (۶۳/۷ ٪)، ۲۹۸ نفر از آنها کارمند (۶۰/۶ ٪) و بیشترین فراوانی مربوط به مقطع لیسانس با ۱۹۸ نفر (۴۰/۳ ٪) بود. میانگین نمرات افسردگی ۸/۵±۷/۹، نمرات اضطراب ۷/۱±۵/۹ و نمرات استرس ۹/۳±۱۱ بود. متغیرهای جنسیت، اشتغال و وضعیت پوشش بیمهای با استرس، اضطراب و افسردگی ارتباط آماری معناداری داشتند (۰,۰۵<P) و متغیر سن، تأهل و تحصیلات با استرس، اضطراب و افسردگی ارتباط آماری معناداری نداشتند (۰,۰۵>P).
نتیجهگیری: در طول زمان همهگیری بیماری کووید-۱۹ شاهد کاهش سلامت روان افراد مختلف جامعه هستیم و لازم است که ملاحظات روانشناختی بهصورت مداوم و بهموقع بهخصوص تلفنی و آنلاین صورت گیرد.