مهدی آل بوفتیله، سمیرا جدی، سید حسن جلیلی،
دوره ۶، شماره ۲ - ( تابستان ۱۴۰۳ )
چکیده
زمینه و هدف: کندرویتین سولفات یکی از ترکیبات زیست فعال بوده که میتواند از منابع دریایی استخراج گردد. این ترکیب بواسطه ویژگی های زیست فعالی متعدد خود، میتواند در فرآوردههای مختلف داروئی و مکملها مورد استفاده قرار گیرد.
روش ها: مقاله مروری حاضر به بررسی مقالات منتشر شده در خصوص منابع، روشهای استخراج، ساختار، ویژگیهای زیست فعالی، کاربردهای داروئی و محصولات تجاری شده کندرویتین سولفات استخراج شده از آبزیان میپردازد.
یافته ها: نتایج نشان داد که عمده منابع دریایی کندرویتین سولفات، گونه های مختلف کوسه ماهیان بوده اما منابع دیگری همچون سفره ماهیان، خیار دریایی، ماهیان خاویاری و برخی ماهیان استخوانی نیز میتوانند بعنوان منابع استخراج این ترکیب مورد استفاده قرار گیرند. در این منابع کندرویتین سولفات عمدتاً از غضروف و به صورت جزئی از استخوان و پوست استخراج میگردد. تاکنون روشهای مختلفی همچون استفاده از حلالهای شیمیایی، آنزیمی، فراصوت، مایکروویو، میدان پالس الکتریکی و همچنین ترکیب این روشها با یکدیگر برای استخراج کندرویتین سولفات مورد استفاده قرار گرفتهاند. کندرویتین سولفات دارای ویژگیهای ارتقاء دهنده سلامتی و زیست فعالی متعددی همچون ویژگی های ضداکسایشی، ضدانعقادی، ضد دیابتی، ضدویروسی، ضدالتهابی، ضدتوموری، ضدمالاریا، تنظیم سیستم ایمنی، ترمیم زخم، استخوان، غضروف و بافت عصبی، باززایی کبد، محرک ایمنی و اثرات محافظتی گوارشی میباشد. بر این اساس تاکنون محصولات مختلفی از این ترکیب تولید شده و جهت پیشگیری و درمان برخی بیماریها بویژه آرتروز مورد استفاده قرار گرفته است.
نتیجه گیری: با توجه به ویژگی های زیست فعالی و کاربردهای داروئی کندرویتین سولفات و همچنین وجود منابع دریایی متعدد در منابع آبی کشور، استخراج این ترکیب و تولید محصولات مختلف آن میتواند مدنظر بخش صنعت قرار گیرد.