[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
ثبت نام ::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
::
نمایه های مجله طب دریا
* Index Medicus for the Eastern Mediterranean Region (IMEMR)
* Index Copernicus
* ResearchBible
* J-Gate
* I2OR
* ROAD
* CiteFactor
* Scientific Indexing Services
* SID
* Magiran
* Google Scholar

و دارای رتبه علمی پژوهشی
از کمیسیون نشریات وزارت بهداشت و درمان
* Index Medicus for the Eastern Mediterranean Region (IMEMR)
* Index Copernicus
* ResearchBible
* J-Gate
* I2OR
* ROAD
* CiteFactor
* Scientific Indexing Services
* SID
* Magiran
* Google Scholar

و دارای رتبه علمی پژوهشی
از کمیسیون نشریات وزارت بهداشت و درمان
..
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
تأییده نمایه علمی - پژوهشی
..
مگیران
Magiran | مگیران
..
علم‌نت
elmnet
..
:: جستجو در مقالات منتشر شده ::
۳ نتیجه برای باقری

احمد خاکساری، کتایون باقری، فیروزه اسلامی،
دوره ۲، شماره ۳ - ( پاییز ۱۳۹۹ )
چکیده

زمینه و هدف: یکی از مهمترین راهکارهای حفظ و صیانت نیروی کار شناسایی، ارزیابی و پیشگیری از تماس بیش از حد استاندارد با انواع عوامل زیان آور فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی است. مطالعه حاضر با هدف تعیین میزان مواجهه پرسنل زیردریایی با عوامل زیان آور موجود در زیردریایی حین عملیات انجام شد.
روش ها: ابتدا بازدیدی از درون زیر دریایی به عمل آمد و عناوین شغلی کارکنان مشخص گردید. در هر پست کاری تمام عواملی که زیان آور بودند توسط دستگاه های سنجش عوامل فیزیکی و شیمیایی که قبلا کالیبره شده بودند اندازه گیری گردید. با توجه به میزان شدت آلاینده و مدت زمان مواجهه شخص با آن عامل، دوز دریافتی کل در طی یک شیفت کاری مشخص و با میزان استاندارد مقایسه گردید.
نتایج: تراز معادل صوت برای پرسنل موتورخانه و باطری خانه زیردریایی، میزان شتاب موثر (rms)، ارتعاش وارد به دست بازو و تمام بدن پرسنل موتورخانه، میزان مواجهه با گازهای منتشره در موتورخانه در اثر موتور دیزل، اندازه گیری شد. میزان صدا بالاتر از حد مجاز و میزان ارتعاش دست بازو در صورت تماس مداوم در موتورخانه بالاتر بود ولی میزان غلظت گازها و بخارات کمتر از حد آستانه مجاز بود. در قسمت اتاق فرمان تمام عوامل مذکور کمتر از حد آستانه مجاز بود و پرسنل شاغل در این قسمت به خاطر فاصله مناسبی که تا موتور خانه دارند کمتر در معرض قرار دارند.
نتیجه گیری: با توجه به اینکه عمده ترین مشکل در داخل زیر دریایی سرو صدا و ارتعاش در قسمت موتورخانه است باید تدابیری اندیشیده شود که تا حد امکان سرو صدا در این قسمت کاهش یابد.

فرزین باقری شیخانگفشه، علی فتحی آشتیانی،
دوره ۳، شماره ۴ - ( ویژه نامه کووید-۱۹ ۱۴۰۰ )
چکیده

سرمقاله
عباس حاجی زاده، محمد رضا اکبری، محمد ابراهیم مینایی، یوسف تاروردی زاد، محمد جواد باقری پور، شاهین فریدفر، شهرام نظریان، مهدی حسین زاده،
دوره ۶، شماره ۱ - ( بهار ۱۴۰۳ )
چکیده

بیماری وبا توسط سویه­های بیماری­زای باکتری­ ویبریو کلرا ایجاد شده و همچنان به عنوان یکی از مشکلات و تهدیدات بزرگ بهداشت جهانی به حساب می­آید. این بیماری عمدتا با مصرف آب آلوده، سبزیجات و غذای آلوده مانند غذاهای دریایی در افرادی که در شرایط بهداشتی نامناسب زندگی می­کنند و یا افرادی که به مناطق اندمیک این بیماری سفر می­کنند را درگیر می­کند. بررسی­های میدانی در مناطق اندمیک وبا نشان داده که نسل­های جدیدتر واکسن­های خوراکی علیه این بیماری ایمن و موثر بوده و هنگام استفاده در اپیدمی­ها، نقش محفاظتی آنها به اثبات رسیده است. در مناطق در معرض خطر، همگام با سایر اقدامات پیشگیرانه از جمله بهبود کیفیت آب و ارتقای بهداشت عمومی، واکسن­های وبا باید در دسترس باشند تا از بروز بیشتر این بیماری و مرگ و میر ناشی از آن جلوگیری شود. با این حال، علیرغم در دسترس بودن این واکسن­ها برای بیش از دو دهه، استفاده از آنها هنوز بهینه نشده است. اگرچه در حال حاضر محدودیت­هایی در واکسن­های خوراکی موجود علیه وبا وجود دارد، اما داده­های اخیر نشان می­دهد که این واکسن­ها، بی­خطر بوده و امکان استفاده از آنها حتی در شرایط دشوار نیز وجود دارد و قادر به ارائه حفاظت در شرایط مختلف می­باشند. با توجه به تهدیدات آینده در ارتباط با بیماری وبا و از آنجا که اثربخشی و کارایی واکسن­های خوراکی وبا به اثبات رسیده و تلاش برای ساختن واکسن­های جدیدتر در حال انجام است، کنترل بیماری وبا در مناطق اندمیک و نیز اپیدمی­های وبا با واکسن های خوراکی امکانپذیر است.


صفحه 1 از 1     

مجله طب دریا Journal of Marine Medicine
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 33 queries by YEKTAWEB 4714