:: دوره 5، شماره 3 - ( پاییز 1402 ) ::
جلد 5 شماره 3 صفحات 179-172 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی الگو و سرانه مصرف ماهی در خانوارهای شهری بندر چابهار
روح اله زارع* ، سلیم شریفیان
گروه زیست شناسی دریا، دانشگاه دریانوردی و علوم دریایی چابهار، چابهار، ایران ، rzare59@gmail.com
چکیده:   (997 مشاهده)
زمینه و هدف: در گروه پروتئین‌های حیوانی، استفاده از آبزیان همواره به عنوان یکی از مهم‌ترین منابع پروتئینی مطرح بوده است، چرا که از لحاظ تغذیه‌ای دارای مقادیر قابل توجّهی از اسیدهای چرب غیر اشباع بلند زنجیره، کلسترول کم، برخی از انواع ویتامینها و مواد معدنی و نیز پروتئینهایی با ارزش غذایی بالا می‌باشند. در مطالعه حاضر الگو و سرانه مصرف ماهی در خانوارهای شهری بندر چابهار در سال 1399 بررسی گردید.
روش‌ها: در این مطالعه، با توجه به جمعیت شهر چابهار، تعداد 383 پرسشنامه تهیه و به صورت حضوری توسط پرسش‌شوندگان تکمیل شد. برای برآورد متوسط میزان مصرف ماهی از فرمول استاندارد استفاده شد. از کل افراد مصاحبه شده 22/52 درصد خانم و 78/47 درصد بودند. بیش‌ترین رده سنی افراد مصاحبه شده متعلق به گروه سنی 45-36 سال بود. از لحاظ تعداد افراد خانوار و نوع شغل، به ترتیب خانوارهای با 3 یا 4 فرزند و شغل دولتی، بالاترین فراوانی را داشتند.
یافته‌ها: اولویت مصرف گوشت در بین خانوارهای چابهاری به ترتیب گوشت مرغ، گوشت قرمز و ماهی بود. بیش از 34 درصد از خانوارها مصرف ماهی بیش از 6 بار در ماه داشتند. ماهیان دریایی (شامل کوتر، شیر و حلوا) اولویت اصلی خرید ماهی در بیش از 94 درصد از خانوارهای چابهار بود. نتایج هم‌چنین نشان داد که "تازگی" و "مفید بودن" ماهی به ترتیب اولویت اصلی و معیار انتخاب ماهی در بین پرسش‌شوندگان بوده است.
نتیجه‌گیری: در مطالعه حاضر سرانه مصرف آبزیان در خانوارهای شهری چابهار برابر با 13/27 کیلوگرم/ فرد/ سال به دست آمد که نشان‌دهنده وضعیت مناسب مصرف ماهی به عنوان یک منبع پروتئینی باارزش در شهر چابهار است.

واژه‌های کلیدی: ماهی، سرانه مصرف، الگوی خرید، بندر چابهار
متن کامل [PDF 434 kb]   (359 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: طب دریا
دریافت: 1401/10/10 | پذیرش: 1402/6/19 | انتشار: 1402/9/30



XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 5، شماره 3 - ( پاییز 1402 ) برگشت به فهرست نسخه ها