:: دوره 3، شماره 2 - ( تابستان 1400 ) ::
جلد 3 شماره 2 صفحات 90-83 برگشت به فهرست نسخه ها
خواص سمیّت سلولی عصاره اسفنج دریایی Thetya sp. و تحریک آپوپتوز سلول‌های سرطانی کولورکتال
سمیرا جلالی نژاد* ، سید عبدالمجید آیت اللهی ، علی طاهری
دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران ، samirajalalinezhad@gmail.com
چکیده:   (2009 مشاهده)
زمینه و هدف: یافتن ترکیبات فعال زیستی از منابع دریایی برای مهار سرطان از اهمیت ویژه­ای برخوردار است. در مطالعه حاضر به  ارزیابی اثر سمیّت سلولی و تحریک آپوپتوز عصاره­های اسفنج دریایی Thetya sp. علیه سلول سرطانی کولورکتال پرداخته شد.  
روش‌ها: اسفنج دریایی Thetya sp. از دریای عمان در سال 1399 صید شد و با حلال­های متانول، کلروفرم، هگزان و اتیل استات عصاره­گیری گردید. عصاره در غلظت‌های 900، 400، 200، 100، 50 و 30 µg/ml روی رده سلول سرطانی کولورکتال مورد ارزیابی قرار گرفت. آزمون سمیت سلولی با روش MTT و بررسی اثر آپوپتوزی با روش فلوسایتومتری انجام شد.
یافته‌ها: بقای سلول­های سرطانی کولورکتال در عصاره متانولی اسفنج دریایی Thetya sp. در غلظت 900 µg/ml برابر 32/92 درصد بود. میزان IC50 عصاره متانولی علیه سلول­های سرطانی کولورکتال برابر 556/4 µg/ml به دست آمد. عصاره کلروفرمی اسفنج با IC50 برابر 1330/95 µg/ml برای سلول­های سرطانی کولورکتال اثر کمتری نسبت به عصاره متانولی نشان داد. همچنین عصاره متانولی اسفنج با 25 درصد آپوپتوزیس و 14 درصد نکروزیس اولیه سلول سرطانی کولورکتال در غلظت 756/4 µg/ml اثر خود را نشان داد. عصاره­ های اسفنج دریایی Thetya sp. بر سلول‌های سالم اثر معنی‌دار سیتوتوکسیک نداشتند.  
نتیجه‌گیری: به نظر می­رسد عصاره تام متانولی اسفنج دریایی Thetya sp.دارای متابولیت‌هایی با خواص ضد سرطانی است که توانایی مهار سلول‌های سرطانی کولورکتال را دارد.
واژه‌های کلیدی: اسفنج دریایی، سمیت سلولی، آپوپتوز، نکروز، سرطان کولورکتال.
متن کامل [PDF 1136 kb]   (987 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: طب دریا
دریافت: 1400/2/10 | پذیرش: 1400/2/20 | انتشار: 1400/3/10



XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 3، شماره 2 - ( تابستان 1400 ) برگشت به فهرست نسخه ها