دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان، بندرعباس، ایران ، Mrahim_k@yahoo.com
چکیده: (2170 مشاهده)
اهمیت آب و انتقال بیماری توسط آن از زمانهای بسیار دور شناخته شده است. یکی از ملزومات حیات بشری چه در زمان آرامش و چه در زمان بحران نوشیدن "آب سالم" است. نوشیدن آب سالم و عاری از عوامل بیماریزا نقش مهمی در پیشگیری از بیماریهای منتقله از طریق آب مانند انواع اسهالهای حاد و مزمن دارد. پاتوژنهای منتقله آبی، بسیار زیاد بوده و شامل باکتریها، ویروسها، تک یاختگان و کرمهای انگلی هستند.
تامین آب کافی و تصفیه آب در شرایط اضطراری و کنترل و نظارت بر کیفیت آب، از اهمیت خاصی برخوردار است. سازمان ملل توصیه مینماید که به ازای هر نفر 50-20 لیتر آب سالم شیرین در روز برای تامین نیازهای اساسی انسان مثل نوشیدن، پخت غذا و نظافت لازم است که 4-2 لیتر در روز آن برای شرب کافی است و باید از منابع آب با بهترین کیفیت تامین شود. مقدار حداقل مصرف آب شرب در اولین روز بعد از وقوع شرایط اضطراری برای زنده ماندن در یک شرایط معتدل آب و هوائی و کوهستانی یک لیتر در روز و برای زنده ماندن در شرایط گرم و خشک 3 لیتر در روز و در کل 4-3 لیتر در روز به عنوان یک رهنمود ارائه شده است.
در مطالعه مروری حاضر، روشهای اجرایی و کاربردی متناسب با تکنولوژی قابل دسترس برای تامین آب شرب جوامع کوچک معرفی و تشریح شدهاند.